Salam
Hye all :)
Mood memasak datang bila menjelang tengah tengah bulan . Cuba kalau time awal bulan or hujung bulan , asyik makan luar je . :p . Kesian ayam dan ikan dalam peti sejuk tu , tak bersentuh . Dapur pon jarang la berasap . :p hehe .
Dan semalam , tibe tibe aku rasa teringin nak makan paprik ayam . Kebetulan ade pasar malam pulak , so aku pon beli la bahan bahan untuk memasak paprik .
Antara bahan bahan yang diperlukan :
Kacang panjang (Aku beli 4batang je . untuk hidangan dua orang )
Bawang putih
Bawang merah/besar
Oyster (Sos Tiram)
Cili Blend ( cili kering yang dikisar)
Kicap
Garam & Gula
Cili merah & Cili Padi
Ayam yang dipotong kecik kecik .
Firstly , panaskan minyak . Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk hingga naik bau .
Kemudian , masukkan satu sudu cili blend , sedikit sos tiram dan 1/4 air dan dua sudu kicap . Kacau sehingga sebati .
Step seterusnya , masukkan kacang panjang dan ayam yang sudah dipotong kecik kecik tadi . Masak dalam suhu api yang perlahan supaya ayam empuk . :)
Then , masukkan pula sedikit garam dan gula secukup rasa . Untuk pekatkan kuah , taburkan tepung gandum sedikit . Sebagai hiasan , taburkan sedikit cili merah dan cili api yang telah dihiris halus . :)
Tips : Untuk lebih 'kick' bole letak daun limau purut . ^_^
Dan nie lah hasilnya . :
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Nyam nyam . Jemput makan . :p
TERIMA KASIH KERANA MEMBACA! :) KLIK BUTTON LIKE KALAU SUKE...:)
3 8689 biji gula-gula dari mereka :):
ko jamin ke kalau aku follow step2 kat atas tu leh jadi? aku dah r fail bab masak2 ni.. kalau tak jadi aku saman! =P
@kay_are
konfem! dijamin...:p
kacang je laa..:p
bak nak rasa dulu. kalau sedap baru buat sendiri. hehehe :p
Catat Ulasan