❤PESANAN DARI TUAN TANAH❤

❤Holla my readers n stalkers ..:)
❤Blog ini adalah blog peribadi yang mane kadang2 saya akan bercerita tentang life,
love dan ape yang saye rase saye nak kongsikan ngan korang sume . :)
❤Ahaa..bila masuk ke sini , sila jaga adab anda...:)
❤Korang boleh tinggalkan link korang kat shoutbox ..
❤Saya akan menjejaki jejak anda kembali..:)
❤Kalau rase blog ni menarik, boleh follow and i'll follow back...:)

Korang suke makan ikan keli tak ? Meh bace nie .

Salam .
Hye all . :) 


Ikan keli , nyam2 . Sedap kalo buat masak lomak cili api kan . :D . Ikan keli merupakan salah satu ikan sungai yang paling myra suka selain talapia n haruan . :) Tapi . . . . . .lepas terbaca salah satu artikel dalam fb mengenai "PERBEZAAN IKAN KELI HARAM DAN IKAN KELI HALAL " , myra mula musykil n ragu-ragu . 

Eh , ade pulak ikan yang halal n haram kan . Camne nak bezakan yang haram dan yang halal ? Mane ade ikan  yang ade cop halal dari JAKIM kan . So , meh bace bawah nie : 

Ikan keli yang haram ialah :

  • Ikan yang diternak oleh orang bukan melayu yang diberi makan perut ayam , bangkai dan organ dalaman babi .
  • Kepala berbentuk 'V'
  • Badan berwarna hitam berkilat .
  • Bahagian bawah badan berwarna putih melepak .
  • Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning .
  • Apabila digoreng , akan meletup sebab banyak lemak .

Ikan keli yang halal ialah :

  • Diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur , tepung ikan , kepala ikan bilis , minyak sawit , bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin .
  • Kepala berbentuk 'U'
  • Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat .
  • Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu .
  • Tiada warna kuning kelihatan di bawah antara bawah kepala dan badan .
  • Digoreng tidak meletup .

So, maybe info nie berguna mase korang beli ikan keli kat pasar nanti . :)

TERIMA KASIH KERANA MEMBACA! :) KLIK BUTTON LIKE KALAU SUKE...:)

3 8689 biji gula-gula dari mereka :):

Azzah berkata...

tak suka makan ikan keli,ikan sepat makan..:)thanx info

hidayahmiamir berkata...

sis myra,bru dapat bca entry neh. .sya xpenah lg makan ikan keli neh agaknya. .tp info neh bgus. .ehehe. .karang sya da tau nak pilih yg mana ikan keli halal n haram. .macam pelik jugak ikan pun ad halal n haram. .tengkiu share sis !

Qaseh dalia adelia berkata...

hencik kyle minat beno ikan keli , qaseh suka ikan puyu hehe