❤PESANAN DARI TUAN TANAH❤

❤Holla my readers n stalkers ..:)
❤Blog ini adalah blog peribadi yang mane kadang2 saya akan bercerita tentang life,
love dan ape yang saye rase saye nak kongsikan ngan korang sume . :)
❤Ahaa..bila masuk ke sini , sila jaga adab anda...:)
❤Korang boleh tinggalkan link korang kat shoutbox ..
❤Saya akan menjejaki jejak anda kembali..:)
❤Kalau rase blog ni menarik, boleh follow and i'll follow back...:)

Orang tengah @ orang ketiga nie boleh percaya ke ?

Salam .
Hye all . :)


Perut pon da kenyang , so otak pon kenyang ngan idea . hehe . Ok , myra nak mintak pendapat korang la kan . Orang tengah atau orang ketiga nie , boleh percaya tak ? Contohnya macam situasi di bawah :

Situasi 1 .

"Si A dan si B ade perselisihan faham sikit . Sikit je , tak besar mana pon . Then , si A nie dah buntu nak mintak tolong sape , so si A ni pon mintak tolong kat si C nie jadi orang tengah untuk mereka berdamai macam dulu . Tapi , si C nie pulak perangai macam &%@# . Dekat si A, dia kate yang si B tu bencikan si A , and macam-macam lagi . So , si A nie pon pecaya lah ngan kata-kata si C tu. Si A nie pon rase macam nak cepuk-cepuk je si B tu . Kat si B pulak , si C nie kata lah yang si A tu selalu buruk-burukkan si B . Last-last , sampai ke la nie si A n si B langsung tak bertegur langsung gara-gara si C yang jadi batu api tu . "

See , daripada perselisihan faham yang ciput , dah jadi besar gedabak gara-gara orang tengah atau orang ketiga tu tadi . 

Situasi 2 . 

"Si M dan si N nie couple . Macam couple lain , diorang nie kadang-kadang ade gak la bertegang leher . Biasa la tu kan , ragam orang bercinta . Lepas tu , si N nie mintak pendapat kawan baik dia , si I . Mintak tolong nasihatkan bf dia si M tu . Sebab si M tu selalu marah-marah si N . Kebetulan si I nie pulak , pernah ade hati kat si M tu tapi disebabkan si N tu best friend dia , so si I terpaksa la mengalah . Nah ...bila si N mintak tolong si I ni tolong nasihatkan si M nie, si I nie pon ape lagi , suka la dia kan . Ade chance nak tackle 'jejaka idaman' dia tu . Si I ni mula lah buruk-burukkan si N nie kat si M . Macam-macam difitnahkan sampai lah si M buat keputusan untuk clash dengan si N . Last-last , si M tadi couple dengan si I . "

Si I nie boleh dikatekan sebagai kawan makan kawan la . Sebab dia tergamak menghancurkan kebahagiaan kawan baiknya sendiri . Bagi myra , orang tengah atau orang ketiga nie kebanyakkannya tak boleh dipercayai sangat . Ada gak yang boleh diharap , tapi lebih ramai yang tak boleh diharapkan sebenarnya . 
Sebaiknya , kalo kita ade masalah dengan someone or dengan bf/gf kita , kita cube untuk selesaikannya sendiri dan tak digalakkan untuk menggunakan orang tengah atau orang ketiga nie .  Ia hanya akan membuatkan keadaan jadi bertambah parah . 

Tu pendapat myra , pendapat korang pulak ? Jom , kite bertukar-tukar pendapat . :)
TERIMA KASIH KERANA MEMBACA! :) KLIK BUTTON LIKE KALAU SUKE...:)

24 8689 biji gula-gula dari mereka :):

YanaMIB berkata...

huu btol btol..xyah guna org ke3..merumitkannnnnnn! >_<

JIJI YU berkata...

sape suh gune orang tengah..eheh

BRO_MONDAY berkata...

miss myra gula² hati : betul...baik setel kan sendiri...x yah guna oram tengah atau oram ke-3..dalam bisnes pun sama, kalo jual beli baram jangan guna kan khidmat melalui doram ni, contoh harga baram RM100 lalu ikut doram ni jadi RM150 pulak..dah kena makap harga...('',)

p/s : Sila lah BlogWalking ye...tengkiu...
1.New Entry ".:. Majlis Penghargaan Sukarelawan Islamic Relief Malaysia .:."

Ainul Hayat berkata...

Betul tu Myra...baik settled down sendiri. Nanti tak pasal-pasal hal sekecik zahrah jadi sebesar gajah (wah macam pantun dua kerat lak...miahahaha)

enyheartsdiamond berkata...

kalau dgn bf, selesaikan sendiri.. kalau dgn kawan, diam je sampai masing2 sedar sendiri..

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Yana~ tau takpee ! menyerabutkan...huhu...>_<

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Jiji Yu~ adeh...pandangan aku je laa..;pp

nelly berkata...

Jangan percaya 100 %
20% tak apa ..
hahaha

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Bro Monday~ a,ah...same macam orang bisness gak...:)

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Ainul Hayat~ cewaahh...macam berpantun pulak..hehe...

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Eny ~ yes dear...agree with u...:)

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Nelly~ haha...;pp

afiff edogawa berkata...

menarik...

dlm kes ke2...
katalah mmg si I tu cerita benda yg betul.. mmg si N tu ade skandal ke (contoh je).. haa... drpd si M tu merana dgn si N, baik dorg clash je...


sekadar memberi pandangan..benda ni berlaku kat org skeliling..huhu

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

afif~ hehe...terima kasih kerana memberi pandangan...:) tol gak tu...tapi tindakan si I tu macam kejam pulak sebab dia bertindak untuk merampas bf kawan baiknya sendiri...

Naddia berkata...

tak penah percaye org ke 3!!

bila blog bercerita berkata...

depends jugak...xsume owg ke3 cam 2...papepon, bgantong pd dri sndri...

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Naddia ~ dulu pena caye , tapi sekarang , tidak sama sekali ! huhu

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

bila blog bercerita~ kira nasib2 la kan..huhu

Qaseh dalia adelia berkata...

tak percaye !
xyah r kalau org ketiga tu baik ke hape ke pasti ade gak nak amek kesempatan ..tak perlu org ketiga untuk apa org ketiga sdgkan hubungan kita kan ..so baik bincang antara sesama je

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

Qaseh dalia ~ yep ! betol tu...setuju2...orang ketiga ni hanya akan menambahkan masalah je...

kay_are berkata...

pernah gak r ade pengalaman yang macam ni.. tapi xde r same sangat tapi boleh r kate same.. ape pun, betul, bende2 camni, xleh libatkan pihak 3 sebab kadang2 len jadinye..

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

k_r~ xde r same sangat tapi boleh r kate same..? eh...same lah tu...:pp

tol2..pape masalah , sttle sndri..ag bgs..^_^

naDelicious berkata...

haha.. tu depends pd situasi.. kekadang si jantan tu mcm haramJ.. mbr2 oke.. then disebabkan jantan tu. mbr2 pye relationship jd hampas.. apakah slh org ke-3 yg xde kene ngene ngn cintan dorg tu?

naDelicious berkata...

haha.. ade betul nye.. tp mslhnye if jantan tu yg cri sndri org ke-3 nak wat cmne.. yg org ke-3 pulak nak jge ati si mbr tu tkot nk bgtau tp ati sndri yg skt lastly.. mcm harammm jdnye..