❤PESANAN DARI TUAN TANAH❤

❤Holla my readers n stalkers ..:)
❤Blog ini adalah blog peribadi yang mane kadang2 saya akan bercerita tentang life,
love dan ape yang saye rase saye nak kongsikan ngan korang sume . :)
❤Ahaa..bila masuk ke sini , sila jaga adab anda...:)
❤Korang boleh tinggalkan link korang kat shoutbox ..
❤Saya akan menjejaki jejak anda kembali..:)
❤Kalau rase blog ni menarik, boleh follow and i'll follow back...:)

Pengajaran untuk semua ! Jangan terpedaya !

Salam .
Hye all :) 

Tengah duk sibuk ade keje, tiba tiba aku dapat satu sms . "Tahniah! Anda merupakan pemenang GRAND PRIZE Shell Malaysia sebanyak RM 20,000 . Sila hubungi 01*-284*** untuk mendapatkan hadiah anda . " Aku terus excited . :p 20 ribu tu . Sapa nak bagi kan . Bole buat duit kawen . :p 

Aku pon try la call number 01* tu untuk redeem hadiah tu .#kononnya .

Aku    : Hello , boleh saya tahu sape di sana ? N kat area mana? 
Org B : Selamat siang . Ini Shell Malaysia area Damansara , Kuala Lumpur . *dalam loghat Indon .
Aku    : Ouh . Ea ke . Saya nak tahu mengenai SMS Bertuah tu la . Betol ke? 
Org B : Bole saya tahu nama cik , no telefon dan no kod yang tertera dalam sms tu .
Aku    : Cik Ameerah . 01*-*110*** . no kod : ysz 8675 . 
Org B : Ok . Saya udah check , betul . No pon didaftarkan atas nama cik juga kan?.
Aku    : Ye, betul . #time nie memang aku tipu . (Saje nak tengok betol ke tak dia check . padahal, no aku didaftarkan atas nama Mr.Right . kehkeh .) 
Org B  : Tahniah cik Ameerah , kerna anda berjaya memenangi RM20, 000 . Kami akan bank inkan 20 ribu ke akaun cik selewat-lewatnya petang nie . #dengan nada teruja . tak sabar nak rembat duit aku kan .:p 
Aku     : Ohh . Ok , terima kasih . # dengan nada tak excited langsung . haha . ingat senang nak rembat duit aku . :p
Org B  : Cik gunakan akaun apa?
Aku     : Maybank . 
Org B  : Ok, semasa cik ke atm nanti , cik hubungi saya semula .

15 minit kemudian , aku pon call la mat indon tu . 

Aku    : Haji Ismail eh . Saya Ameerah yang tadi tu .
Org B : Udah di atm ea cik ? 
Aku    : Ye, saya kat atm neh . 
Org B : Ok, cik ikut sahaja apa yang saya katakan ya .

Dan aku pon ikut arahan yang diberi . 

Org B : Apa yang ditulis di skrin tu cik ?
Aku    : Transaction fail . Pemindahan melebihi had . 
Org B : Saya rasa akaun cik tak cukup uwang untuk melakukan transfer . Bole cik masukkan rm500 dalam akaun secepat mungkin ? 
Aku   : Haaa . Ok . dalam masa 30 min saya masukkan . #aku ikutkan je sebab aku nak kenakan dia . kehkeh . Ingat RM500 tu macam 50sen . :p senang je nak dapatkan dalam masa 30min . :p

Lepas tu , aku terus 'google' toll free Shell Malaysia . Dan terus call untuk pengesahan . hehe . 

Dan orang shell yang sebenar-benarnya tu bagitau , ignorekan je kalo dapat mesej macam tu . Tu sume penipu yang nak kebas duit orang . 


Kalo korang dapat sms yang mengatakan kononnya simcard korang bertuah ke hape, ignorekan je . 

Kalo dilayankan, memang bankrupt lah korang lepas tu. T______T



Dan jangan percaya kat website yang tertulis dalam sms tu . 

Tapak kaki : Kesian indon tu , kempunan nak merasa duit aku . kehkehkeh . :p 

TERIMA KASIH KERANA MEMBACA! :) KLIK BUTTON LIKE KALAU SUKE...:)

10 8689 biji gula-gula dari mereka :):

mama ikhwan & Ikha berkata...

hahaha.. akak dulu dapat gak.. tapi bila check no opis tu no hp... mane ade org nak bg no hp as ofis.. lain kali kalu no betul2 opis.. myra leh check kan? hehehe kat sebis profile :)

iNDaH ViOLet berkata...

hehe..thanx sbb share pengalaman..
last week sy pon dpt msj cmtu..
tp dpt RM19,000.00 jerr.. [haha]
sy xkol pon sbb dah tawu sgt kes2 cmni.. tp best jugak klu dpt kne kan mreka2 ni..

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

@mama ikhwan

haha.tau takpe kak..memang nampak sangat pembohongan..kantoi je indon tu..hehehe...
Patotnya bg la no ofis, ni tak , no hp..ntah pape..:p

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

@indah violet

same2.:) sharing is caring maa..hehe
memang sangat best bile kenakan mereka2 yang penipu neh..

Ahmad Syarif berkata...

dulu indon tu siap call lagi.
Tapi sy duk sembang2 saja nk habiskn masa dia..hahaha..

Bleh bua tmacam ni tuk scammer tuh.Tnya dia camnie:

1. Pejabat kat mana? TIngkat berapa?
2. Apa no pejabat cik?

Pastu kenakan dia.

ooo..sy sebenarnya kerja kat Shell. Mekaish yerk.

:p

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ berkata...

@ahmad syarif

hehehe...tulaaa...neh nak tunggu dia call balik . cakap kat dia, nak datang ofis dia esok, nak tuntut 20k tu..biar dia terkencing..kehkeh...:p

ciksusu berkata...

ade lagi rupenye..
ingat dulu time stdy slalu dpt..haha

hazfee berkata...

hahaha, tak agak2 diaorg ni nak menipu.ekekeke.ada ke orang yang nak bagi rm20 000 tu senang2. ekeke

kay_are berkata...

aku dapat gak tapi emel dari yahoo r.. memang hadiah tak leh blah.. tapi takkan semudah tu je dapat duit kan? memang tipu betul!

aqiz aqil berkata...

salam,akak saya tertarik dengan pakaian2 nie . .say nak tanya pakaian ini suma disewa atau sendrian berhad . . . :)