❤PESANAN DARI TUAN TANAH❤

❤Holla my readers n stalkers ..:)
❤Blog ini adalah blog peribadi yang mane kadang2 saya akan bercerita tentang life,
love dan ape yang saye rase saye nak kongsikan ngan korang sume . :)
❤Ahaa..bila masuk ke sini , sila jaga adab anda...:)
❤Korang boleh tinggalkan link korang kat shoutbox ..
❤Saya akan menjejaki jejak anda kembali..:)
❤Kalau rase blog ni menarik, boleh follow and i'll follow back...:)

Wedding Preps 2 : Official Photographer

Salam .
Hye all :) 

Pemilihan O.P atau Official Photographer untuk wedding adalah sangat penting bagi aku dan mungkin untuk korang jugak kan . :) Yela, mesti nak gambar yang berkualiti dan awesome untuk wedding korang nanti . Tak gitu ? :) . 

Sementara majlis masih jauh lagi ( 8bulan lagi ) , aku masih search-ing O.P yang awesome dan yang penting AFFORDABLE . Less is more, right ? :) 

Dan untuk O.P , my wedding planner a.k.a my mom dah pesan awal awal , "Toksah nak ambek O.P yang jauh jauh . Kang nak kena support duit tol/minyak, support duit hotel blablabla " hehe . Nasib baik mak ade . Kalo aku yang handle sendirik , memang aku rembat je mana mana yang berkenan di hati . :p 




Photo by : Digital Syndicate


Ada juga yang mempertikaikan , kenapa harga/upah untuk O.P neh berbeza beza ? 

Ok, meh cheq nak habaq mai kat hangpa semua noo . 

First , harga bergantung pada kualiti peralatan yang digunakan . Sebagai contoh,  misalnya O.P tu meletakkan harga yang agak rendah , bawah 500, kebanyakkan mereka neh gunakan teknologi lama , iaitu film SLR .Kualiti film SLR tak sama dengan digital SLR. Kebiasaanya O.P jarang menggunakan lense mahal 

Second , harga yang ditawarkan mengikut jumlah roll . (1 roll = 36 keping) .Upah & Pakej Harga juga ditetapkan berasaskan jumlah kuantiti gambar yg ditawarkan, biasanya bersaiz 4R untuk majlis perkahwinan. Walaupun digital kita masih kira roll untuk memudahkan pemahaman. Harga semasa bagi 1 roll bergantung rapat kepada faktor no 1, yang menggunakan peralatan murah mereka akan charge paling murah rm180 hingga rm200.

Third , Pakej yang ditawarkan . Pakej juga mengambil peranan dalam penetapan harga. Jika ada custom album terlibat dalam pakej, anda akan dapati harga servis menjadi mahal .Ini kerana photographer mengambil upah menyusun atur gambar dan edit gambar untuk menjadikan satu album penuh.Upah custom album ditetapkan dari rm400 sehingga paling mahal rm800 . So, kalo korang rasa nak cut cost sikit bole lah just mintak soft copy dari O.P dan cuci sendirik . Tapi kualiti gambar tak seberapa la . >_< . 

Tapak kaki : Pssst . Aku dah book satu O.P neh . Nasib baik dalam melaka jugak .
Kalo tak,  tahan telinga jela kena bebel ngan W.P aku tuh . :p  

TERIMA KASIH KERANA MEMBACA! :) KLIK BUTTON LIKE KALAU SUKE...:)

8 8689 biji gula-gula dari mereka :):

kay_are berkata...

owh dah siap tempah photographer lagi ye.. tak lame dah ni. aku tak kenal langsung photographer yang ade.. aku tau pakcik aku je.. tapi pas kawin die pun macam tak aktif dah.. huu

mama ikhwan & Ikha berkata...

hohoho dah totap OP ye

❤Cik Myra❤ berkata...

@kay_are
hehe..kena booked awal-awal sebab O.P tu kate, takot full..:)
so, seelok-eloknya booked 9-8 bulan sebelum majlis..:)

❤Cik Myra❤ berkata...

@mama ikhwan
baru booked kak..:) bukan ape, takot full nanti..:)

xuelia berkata...

he..betul tu...kalo lambat2 org da booked...

❤Cik Myra❤ berkata...

@xuelia

kan dear..:) kang full booked, payah lak nak carik yang lain..huhu

Sjune Ismail berkata...

::salam mira...xtaw ade blog...link punye link...terjumpa...nak kawen da...tahniah dik...tahniah awk ngan tassrif.. =)

❤Cik Myra❤ berkata...

@sjune
thanks..:)