❤PESANAN DARI TUAN TANAH❤

❤Holla my readers n stalkers ..:)
❤Blog ini adalah blog peribadi yang mane kadang2 saya akan bercerita tentang life,
love dan ape yang saye rase saye nak kongsikan ngan korang sume . :)
❤Ahaa..bila masuk ke sini , sila jaga adab anda...:)
❤Korang boleh tinggalkan link korang kat shoutbox ..
❤Saya akan menjejaki jejak anda kembali..:)
❤Kalau rase blog ni menarik, boleh follow and i'll follow back...:)

Nahas Kapal MT Bunga Alpinia di Labuan (26 Julai 2012)

Salam .
Hye all :)


Sedang asyik diulit mimpi , tiba tiba dapat 1 mesej dari mak . 

"Angah , call mak jap . Urgent

Nak call , check kredit dulu . Alamak . Ade 20sen je kredit . Mak pulak guna celcom , aku guna maxis . T____T . Aku pon reply , 

"Ade ape mak? Kredit tak cukup nak call . Mesej je bole? "

Tak lama lepas tu . 

"Kapal Misc meletup dan terbakar. Berita terkini awani . kejadian 2pagi tadi ."

Masa tu aku dah tak fikir lain da , aku hanya memikirkan Mr Right ! Yup , sebab kapal dia pon under company yang same,  Misc  . Laju laju aku bukak lappy , dan on9 fb untuk dapatkan lebih info . 


Info kejadian : 

@Kejadian yang berlaku pada jam 2.30 pagi tu dipercayai berpunca daripada kilat yang menyambar ketika pemunggahan kargo .

@4 orang masih disahkan hilang dan mangsa yang terkorban ialah greaser , saudara Shahril Azmi Baharudin yang berasal dari Melaka .

@Mereka yang masih hilang , Muhammad Nazrin Khamasani, 20 tahun, Kuala Lumpur, Deck Cadet
Mohd Hanafi Khalil, 24 tahun, Melaka, Ordinary Seaman, Zahari Hassim, 46 tahun, Negeri Sembilan, Pump Man dan Colanggoy Errol Calaluan, 22 tahun, Filipina, Able-Bodied 
Seaman596596

*NEW UPDATE :

@Dua lagi mayat telah dijumpai iaitu OS Mohd Hanafi Khalil 24tahun dan Pump Man Zahari Hassim 46tahun..



Bunga Alpinia sebelum dan selepas 


Bayangkan kapal besar yang gah dalam sekelip mata bertukar rupa :( 


Kapal yang gah semakin rebah :( 


Operasi memadam diteruskan ..


Antara krew krew yang terselamat . 



Kredit gambar :  http://perkapalanmalaysia.com 



"Ya Allah Ya Tuhanku , Kau pelihara lah wira wira kami yang sedang berkhidmat di lautan sana . Kau lindungi lah wira wira kami daripada sebarang musibah dan malapetaka ..."


TERIMA KASIH KERANA MEMBACA! :) KLIK BUTTON LIKE KALAU SUKE...:)

10 8689 biji gula-gula dari mereka :):

Hati Tisu berkata...

sedihh.. even my man bukan under misc pon tetap rase sedihh dgn tragedi ni..

cik chinta berkata...

riso pla bile da jadi keadaan gni kn?

❤Cik Myra❤ berkata...

@hati tisu

mase dapat tahu pasal berita nie, sedih sangat..terkenang macam mana keadaan mereka yang terlibat dalam nahas tu! :(
al-fatihah~

sunny berkata...

Salam, simpati dgn arwah Dan mangsa. Ternyata semuanya mjadi mangsa tragedies menyayat hati. Adik lelaki saya bekas lecky class B. Selama 5 thn dia belayar, Selalu risau akan safety dia.. Name it explosion or rampasan kapal. Alhamdulillah, dia pun dah x belayar lagi and sekarang base kat darat and sekali sekali naik fpso. Dia pun kata mmg nasib x baik and dh ajal. Nak stop loading masa human pun x boleh sbb once dah star kena buat smp habis. Maybe misc bleh kuarkan SOP and precautions to prevent the same thing from happening. Last word, semoga arwah semua dramatic Allah dibulan puasa ini. Alfatihah.

sunny berkata...

Salam, simpati dgn arwah Dan mangsa. Ternyata semuanya mjadi mangsa tragedies menyayat hati. Adik lelaki saya bekas lecky class B. Selama 5 thn dia belayar, Selalu risau akan safety dia.. Name it explosion or rampasan kapal. Alhamdulillah, dia pun dah x belayar lagi and sekarang base kat darat and sekali sekali naik fpso. Dia pun kata mmg nasib x baik and dh ajal. Nak stop loading masa human pun x boleh sbb once dah star kena buat smp habis. Maybe misc bleh kuarkan SOP and precautions to prevent the same thing from happening. Last word, semoga arwah semua dramatic Allah dibulan puasa ini. Alfatihah.

❤Cik Myra❤ berkata...

@cik cinta

sentiasa risau dear..:(
same2 la kite doakan moga pelaut2 kite sentiase di bawah lindunganNya...

❤Cik Myra❤ berkata...

@sunny
salam..kat mane2 pon kalo dah ajal , kite tak bole nak wat ape kan..kena redha walaupun terpaksa :(
Al-Fatihah untuk beberapa orang lagi mayat yang telah ditemui..

P E T A K B U N G A berkata...

semoga mereka yang terlibat tabah

♥ HeRWaNa HeRMan ♥ berkata...

berlaku kat negeri sy..huhu

Sejak hari khamis (26 Julai) yg lalu famous W.P.LABUAN dgn kes ni.. Terkini hingga 29 Julai:

Terkorban: Shahril Azmi Baharuddin, 28 tahun, Melaka, Greaser
Hilang: Muhammad Nazrin Khamasani, 20 tahun, Kuala Lumpur, Deck Cadet
Terkorban: Mohd Hanafi Khalil, 24 tahun, Melaka, Ordinary Seaman
Terkorban: Zahari Hassim, 46 tahun, Negeri Sembilan, Pump Man
Terkorban: Colanggoy Errol Calaluan, 22 tahun, Filipina, Able-Bodied Seaman

http://mujahidahwana.blogspot.com/2012/07/kapal-bunga-alpinia-meletup-di-labuan.html

kay_are berkata...

aku series tak tau pasal nahas kapal ni.. maybe lame dah tak denagr berita kot.. ape pun, harap sume nye akan selamat dari nahas ni..